Pikieta w obronie Nawalnego. Oświadczenie Stowarzyszenia Za Wolną Rosję

Nękanie pikietujących w obronie ciężko chorego więźnia politycznego. Zastraszanie Rosjan i Białorusinów, że biorą udział w „nielegalnej demonstracji”. Wyłuskiwanie niemówiących po polsku, mandaty dla nich. Gdzie? W Warszawie?

– Działania policji mijają się z zapewnieniem obywatelom realizacji gwarantowanego przez Konstytucję prawa do zgromadzeń – oświadcza Stowarzyszenie Za wolną Rosję .

W środę 21 kwietnia Stowarzyszenie zorganizowało przed rosyjską ambasadą w Warszawie pikietę w obronie Aleksieja Nawalnego. Ten rosyjski opozycjonista, zesłany do kolonii karnej, umiera na oczach całego świata.

Stowarzyszenie zarejestrowało trzy zgromadzenia wzdłuż ulicy Belwederskiej, policja jednak uczestników oskarżyła „o nielegalne zgromadzenie”. Policjanci wyciągali ludzi z demonstracji i straszyli mandatami. Kilku — przeważnie obcokrajowcom, średnio mówiącym po polsku —mandaty wystawiono. Osoby bez akcentu były raczej grzecznie upominane. Z tego powodu Stowarzyszenie Za wolną Rosję akcję przed ambasadą zakończyło wcześniej. Dzisiaj wydało w tej sprawie oświadczenie.

Oświadczenie Stowarzyszenia Za wolną Rosję w sprawie interwencji policji wobec uczestników akcji „Uwolnić Nawalnego”

W środę 21 kwietnia jako Stowarzyszenie Za wolną Rosję zorganizowaliśmy pikietę pod Ambasadą Federacji Rosyjskiej „Uwolnić Nawalnego!”. Biorąc pod uwagę stan epidemii, wspólnie z przyjaciółmi Polakami i Białorusinami zarejestrowaliśmy trzy zgromadzenia wzdłuż ulicy Belwederskiej w Warszawie. Na akcję przyszło kilkadziesiąt osób, które przechadzały się między zgromadzeniami bądź stały między nimi w łańcuchu.

W pewnym momencie policjanci z KRP Warszawa I zaczęli wyciągać z łańcucha stojące tam osoby strasząc mandatami. Znamy o kilku takich przypadkach. Jedna osoba, nie mówiąca po polsku, bez upomnienia została wyciągnięta przez policjantów — wstawiła się za nią inna osoba, która otrzymała mandat w wysokości 20 zł. z art. 116. § 1a (Kto nie przestrzega zakazów, nakazów, ograniczeń lub obowiązków określonych w przepisach o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi, podlega karze grzywny albo karze nagany) w związku z rozporządzeniem Rady Ministrów z dnia 19.03.2021 § 26.(Do dnia 9 kwietnia 2021 r. zakazuje się organizowania zgromadzeń w rozumieniu art. 3 ustawy z dnia24 lipca 2015 r. — Prawo o zgromadzeniach).

W innej sytuacji upomnienie dostało — wraz z rodzicami — 8-letnie dziecko rosyjskich obywateli. W przypadku kolejnej osoby, ojca z dwójką dzieci, interweniowała europosłanka Róża Thun. Znamy też o przypadkach grożenia mandatami osobom, jeśli się „nie rozejdą”.

Słysząc o interwencji policjantów, postanowiliśmy zakończyć naszą akcję wcześniej niż planowaliśmy. Informowano nas — i znane nam sytuacje to potwierdzają — że funkcjonariusze zachowywali się bardziej „stanowczo” wobec kobiet oraz wobec osób mówiących po polsku z akcentem. Osoby polskojęzyczne były raczej grzecznie informowane o stanie epidemii.

Przewodnicząca naszego zgromadzenia Maria Charmast zwróciła się do dowódcy (podkom. J. Świętochowski) apelując o rozsądek w zachowaniu, szczególnie wobec obcokrajowców. Dowódca zapewnił, że skończy się na upomnieniach — chociaż nie zareagował w sprawie już wystawionego mandatu. Osoba, która go otrzymała, wolała zapłacić stosunkowo niską sumę.

W naszym odczuciu, działania policji mijają się z zapewnieniem obywatelom realizacji gwarantowanego przez Konstytucję prawa do zgromadzeń. W niektórych znanych nam sytuacjach było to wprost zastraszanie w celu uniemożliwienia realizacji tego prawa. Nie negujemy obostrzeń i zagrożenia epidemicznego, apelowaliśmy do uczestników o stosowanie się do pewnego sposobu gromadzenia się — stanowczo jednak protestujemy przeciwko zakazowi samego prawa do protestu. Bulwersuje nas to tym bardziej, że w Rosji czy w Białorusi widzimy bezprawne próby uniemożliwiania obywatelom realizacji konstytucyjnych praw. Bulwersuje nas to, że widzieliśmy zupełnie inny sposób zachowywania się polskiej policji na zgromadzeniach np. antyszczepionkowców. Bulwersuje to, że odległości między uczestnikami naszego — plenerowego — zgromadzenia były większe niż np. w środku pojazdów warszawskiej komunikacji miejskiej.

Nie jest to nasza pierwsza nasza akcja w obronie rosyjskich więźniów politycznych w czasie pandemii — natomiast po raz pierwszy policja ściągnęła nieproporcjonalną do uczestników liczbę funkcjonariuszy i postanowiła pójść z nami na konflikt.

Osoby, które przyjęły i zapłaciły mandat, będziemy namawiać do skorzystania z trybu jego uchylenia. Zapewnimy im pomoc prawną.

Stowarzyszenie Za wolną Rosję

O autorze